30-годишен дебат се разгоря наново, след като физикът Шо Яйда от

...
30-годишен дебат се разгоря наново, след като физикът Шо Яйда от
Коментари Харесай

Стъклото изпада в ново състояние на материята и учените са изключително впечатлени

30-годишен спор се разгоря отначало, откакто физикът Шо Яйда от университета Дюк откри ново положение на материята в нормално парче стъкло.

Мистерията се основава на обстоятелството, че в случай че погледнете във вътрешността във всеки кристал, ще видите съвършено подредена и симетрична конструкция от атоми. Но в случай че погледнете в нормално парче стъкло, няма да намерите нищо освен хаос. Това прави проучването на стъклото доста мъчно, тъй като няма открити теории, които да изясняват държанието му при нагорещяване и чупене.

Яйда и сътрудниците му са открили, че материалът минава през нов и чужд фазов преход при ниски температури, което съставлява ново, непознато до момента положение на материята.

Според учените новото положение има връзка с реакциите на материала към промени в температурата и излагане на звуци, както и при какви условия ще се счупи при съществуване на напрежение.

Фазовият преход, прочут като реплика-нарушение на симетрията, преди време бе математически демонстриран в хипотетични системи, които съществуват допълнително от 6 измерения и които в никакъв случай не са били следени от нас във Вселената.

Но Яйда и екипът му демонстрираха, че такива преходи и положение са не просто вероятни ни и физически действителни при типичен физически обекти в тримерното физическо пространство. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР